Arabica vs. Robusta

arabica vs robusta

Mi alapján érdemes kávét választani?

Talán a legfontosabb dolog a kávéval kapcsolatban, hogy mi alapján érdemes kávét választani. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani Nektek

azzal, hogy minden kávénk összetételét feltüntetjük, a boltban és a webshopunkban is.

Azt már többen tudjátok, hogy 2 fő kávéfajta terjedt el igazán a világba, az Arabica és a Robusta. Vannak más fajták is, de azok nem kerültek a kereskedelmi forgalomba.

Az Arabica kávéról 

Egyes becslések szerint 175 millió zsák kávé fogy évente a világban, ennek majd 70 % Arabica, talán ez az a fajta amiről már majdnem mindenki hallott.

Tengerszint felett 900-2000 m között, hegyvidéki, trópusi éghajlaton terem csak, nagy és egyenletes csapadékot igényel és 15-25 °C hőmérsékletett, érzékeny a kártevőkre, és a szélsőséges időjárásra. 

Viszonylag alacsony a koffein tartalma (0,3-1,5%) ezért kémiai eljárással mossák ki belőle a koffeint, a koffeinmentes (decaf) kávéhoz. Ez nem azt jelenti, hogy ekkor egyáltalán nincs benne koffein, csak a meghatározott határérték alatt kell lennie. 

Íze gazdagabb aromákban, kevésbé savanykás, mint a Robusta. Gyümölcsös, csokis, virágos ízvilág. Selymes ízei csak a megfelelő pörköléssel nyerhetőek ki, ez inkább világosabb vagy közepesen sötét. Kevésbé intenzív zamatai miatt általában ezt a fajtát ízesítik.

A szemek hosszúkásabbak, nagyobbak, álltalában a pörkölés miatt pörkölve világosabb színűek.

nyers arabica kávé
nyers arabica kávé
pörkölt arabica kávé
pörkölt arabica kávé

A Robusta kávéról

Ellenállóbb mint az Arabica, robosztusabb, innen származik a neve is. Magasabb a koffeintartalma (1,5 – 4%), tengerszint felett 200m-től termeszthető, jól bírja a meleget, s a nagyobb páratartalmat. 

Ízei intenzívebbek, savasabbak, kesernyésebbek, mogyorós, zabpehelyre emlékeztetők.

Magasabb a hozama is (2,5-4 Kg/év szembe az Arabica 1,3-3 Kg/évvel szemben). Kisebbek a szemek, kerekebbek, erősebb pörköléssel hozza ki igazán a zamatait, ezért pörkölve sötétebb színű. A könnyebb előállítás miatt és mivel az Arabica jobb minőségű, ezért az ára jelentősen olcsóbb volt, de ez különbség a kereslet növekedésével csökken. Sok olyan termékhez is használják, amiben koffein kell, a Robusta nagyobb koffein tartalmát használják. Ezzel is magyarázható a nagyobb kereslet iránta.

Fehérje tartalma magasabb, ezért lesz krémesebb a kávé, s ez adja a krémes habot a tetejére. Ebből adódik, hogy a 100% Arabica kávéból készült főzet tetején a legjobb technológiával sem lesz krémes hab, ehhez kell némi Robusta is.

Az ár és az imént említett hab miatt is általában blend azaz keverék kávét találunk  boltok polcain, mint nálunk a webshopban is.

A kereskedeleben vásárolható kávék Blendek, vagyis keverék kávék, még a 100 % Arabica kávék is több Arabica keverékei.

Webshopunkban is megtalálhatóak viszont Single origin kávék, amit úgy lehet lefordítani, hogy csak 1-1 adott ültetvényről származnak, így ültetvény kávénak is szokták hívni.

nyers robusta kávé
nyers robusta kávé
pörkölt robusta kávé
pörkölt robusta kávé

Válassz Arabica vagy Robusta kávéinkból

Shopping Cart
×